top of page

Begeleiding na het overlijden
van een dierbaar mens.

Na het overlijden van een naaste

Je dierbare is er niet meer; je omgeving heeft genoeg aan zichzelf en de zo broodnodige gesprekken worden minder. Je zoekt een weg, een mogelijkheid, een opening. Ruimte, licht.

Of je hebt steun nodig bij die zwarte gaten, de leegte. In de huidige literatuur over rouw en verlieservaringen wordt benadrukt dat ieder zijn eigen unieke proces hierin heeft.

Soms heb je na een aantal maanden al behoefte om met iemand "alles" op een rij te zetten.

Iemand die luistert en ordent. En het is ook niet raar als je na 2 jaar of later plots behoefte hebt aan een manier om zin te geven aan het gemis, of om juist opnieuw af te tasten wie je bent zonder die ander.

Juist ook omdat iedereen zijn eigen weg hierin gaat is het delen van angst, verdriet, gemis, boosheid, knagende schuldgevoelens misschien, het strijden om weer op de been te komen, soms zo moeilijk te delen met je partner, je beste vriend...

Rouwen is een actief werkwoord. Op momenten dat je niet vooruit komt, kan het helpen om concreet aan de slag te gaan met opdrachten, een dagboek, een activiteit, met muziek, kunst. Sociale contacten. Lotgenotencontact. Dan wel passend bij jou als mens, op jouw plekje op deze aarde.

Naast de gesprekken kan ik je lichaamsgerichte oefeningen aanreiken, meditaties, met als doel om in dit proces dicht bij jezelf te komen/blijven. Kijken wat er van binnen leeft en hier gehoor aan geven. Aanrakingen kunnen helpen om jezelf beter te voelen. Bijbehorende pijn, emoties of spanning kunnen op deze wijze in beweging worden gebracht. 

De stappen en keuzes die dan volgen komen uit jezelf en zullen gaan helpen om opnieuw het leven aan te gaan en jouw weg te vinden om met het gemis te leven.

Een naaste kan een partner zijn, een ouder, een kind, maar ook een broer of zus, een hartsvriendin. 

Er zijn nog veel verlieservaringen denkbaar; het verliezen van werk of gezondheid, het leven na een scheiding bijvoorbeeld. Als je gebruik wilt maken van mijn diensten, ben je van harte welkom. 

Ik ben bereikbaar: 06-37139550

natuur.jpg

 Ingesproken door Ineke:

Lamento

gedicht van Remco Campert

Ineke Nelemans Dienstverlening

bottom of page